Gökyüzüne Baktığımızda Aslında Zamanda Yolculuk Yapıyoruz! Peki Ne Kadar Geçmişi Görüyoruz?

Sıradaki içerik:

Gökyüzüne Baktığımızda Aslında Zamanda Yolculuk Yapıyoruz! Peki Ne Kadar Geçmişi Görüyoruz?

e
sv

BMW, Neden Yıllardır Çoğu Modelinde 'Hofmeister Kıvrımı' Denen Bu Tasarımı Kullanıyor? Öylesine Değilmiş!

46 okunma — 23 Kasım 2024 00:30
avatar

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

BMW modellerinin dizaynları farklı farklı olsa da çoğunun ortak bir yanı var. O da arka kapının köşesinde yer alan ‘Hofmeister Kıvrımı’.

Alman üretici, 1961’den bu yana neredeyse her modelinde bu dizayn anlayışını koruyor. Tıpkı ön taraftaki böbrek ızgaraları gibi.

Peki BMW hangi sebeple ısrarla bu Hofmeister Kıvrımı’nı kullanıyor? Otomobiller için bir avantajı var mı? En başından başlayarak inceleyelim.

Hofmeister Kıvrımı, ilk defa 1961 yılında üretilen BMW 3200 CS ve BMW 1500 modellerinde kullanıldı.

Bu iki otomobil, Frankfurt am Main’da düzenlenen IAA’da (Uluslararası Otomobil Fuarı) tanıtıldı. BMW’nin yorumuna göre de, Hofmeister Kıvrımı yeni bir BMW dizayn dilinin başlangıcı oldu.

Kıvrım, yıllar içinde BMW’nin karakteristik bir dizayn özelliği hâline geldi.

Marka, bu kıvrıma arka yan camın alt kısmında, C sütununun üst kısmında konumlandırıyor. Kıvrım, ismini BMW’nin 1950’li yıllardaki baş dizayncısı Wilhelm Hofmeister’den alıyor. Hofmeister, yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu dizaynı ilk defa 1961 yılında BMW 1500 modelinde kullanıyor.

BMW, yıllar içinde farklı dizaynlı araçlar sunsa bile, hatta bu araçlarda bazılarına çok garip gelen böbrek ızgaralar kullanılsa bile Hofmeister Kıvrımı’nı hep korudu.

Çünkü bu aslında BMW’nin mühendislik felsefesini simgeliyordu. Yani özellikle BMW denince akla gelen arkadan itişli araçların da bir simgesiydi. Kıvrımın arabanın dizaynına kattığı dinamizm, bu araçlardaki gücü ve performansını yansıtıyordu.

Tabii ki kıvrımın kullanılmasının sebebi sadece estetik değildi. BMW dizayn ekibinden David Carp ”Kıvrım sayesinde C sütununun önüne ek bir cam entegre edilmeden kapıda daha geniş bir yan cam alanı oluşuyor. Aynı zamanda dinamik bir görüntü sağlıyor. Yani otomobiller için estetik kaybı yaratmadan daha sağlam bir görünüm’’ diyerek Hofmeister Kıvrımı’nın işlevini de özetliyor.

Peki marka bu kıvrımı kullanmaya devam edecek mi?

Bu noktada yine Carp’a kulak veriyoruz. Carp’ın düşüncesine göre kıvrımın gelişiminin bir sınırı yok. Ona göre Hofmeister Kıvrımı, gelişerek ve yeniden yorumlanarak kullanılmaya devam edecek. Yani BMW’nin modellerindeki yerini korusa bile, farklı versiyonlarını görecek gibiyiz.

Kaynaklar: BMW, MotorTrend

BMW’nin dizaynlarında hangi sebeple sürekli böbrek ızgaralar kullandığını da bu içeriğimizden öğrenebilirsiniz:

İLGİLİ HABER

Bu içeriklere de göz atabilirsiniz:

İLGİLİ HABER

İLGİLİ HABER

İLGİLİ HABER

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.