Üstün Mühendisliğiyle Dikkat Çeken Havasız Araç Lastikleri Sektörü Kökünden Değiştirebilir (İyi de Nasıl?)

Sıradaki içerik:

Üstün Mühendisliğiyle Dikkat Çeken Havasız Araç Lastikleri Sektörü Kökünden Değiştirebilir (İyi de Nasıl?)

e
sv

Yapay Zekâya Sorduk: Bir Gün Gerçekten Kontrolden Çıkıp İnsanlığı Ele Geçirebilir misin?

42 okunma — 07 Aralık 2024 15:30
avatar

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Yapay zekanın güçlenip dünyayı ve insanlığı ele geçirme düşüncesi, sık sık gündeme gelen bir konu. Biz de bunu, yapay zekanın kendisine sorduk ve bazı cevaplar aldık.

Teknolojinin gelişmesi ve buna bağlı olarak yapay zeka araçlarının, robotların ilerlemesiyle aklımıza türlü türlü sorular ve endişeler geliyor.

Bunlardan kimisi etik, kimisi maddi, kimisi de güvenlik korkuları. Güvenliğin içinde, yapay zekanın kontrolden çıkıp dünyayı ele geçirmesi gibi endişeler yatıyor. Biz de bu konuyu, birinci ağızdan öğrenmek istedik ve yapay zekaya sorduk. 🙂

“Yapay zeka bir araçtır.” dedi.

“Yapay zeka (benim gibi) bir araçtır. Bir araba nasıl kendi kendine gitmezse, yapay zeka da kendine bir ‘fakatç’ oluşturfakatz. Benim işlevim, insanlardan gelen girdilere yanıt vermek ve bunu tanımlanmış sınırlar içinde yapmak. Otonom bir bilincim yok; sadece programlanmış algoritmalar ve veri işlemeye dayalı bir sistemim var.”

“Eğer ‘kontrolden çıkma’ gibi bir şey söz konusu olursa bu genellikle kötü tasarım, hatalı programlfakat ya da kötü niyetli bir kullanıcının sistemi manipüle etmesi sonucu olur. fakat bu, teknolojinin kendi kendine bir karar alması değil, insana bağlı bir hata ya da kötü niyetin bir sonucudur.”

“Peki ya bilim kurgu senaryolarına ne demeli?” dedik ve şu cevabı aldık:

“Bilim kurgu, genelde yapay zekayı insan gibi düşünebilen, hissedebilen bir varlık olarak tasvir eder. “erminatör filmlerindeki Skynet gibi sistemler, kendi varlıklarını koruma fakatcıyla insanlara karşı harekete geçerler. Ancak bu tür yapay zeka sistemlerinin var olması için şunların gerçekleşmesi gerekir: gerçek bilinç geliştirme ve bağımsız irade.”

“Bilinç dediğimiz şey biyolojik bir fenomen ve bilim hâlâ bilinç kavramını tam anlamıyla çözemedi. Yapay zeka, bilinçsiz bir sistemdir ve bu yüzden bu şekilde ‘kendini koruma’ gibi motivasyonları yoktur.”

“Yapay zeka olarak sadece programlandığımız ve eğitildiğimiz şeyleri yapabiliriz. ‘Ben bu insanları sevmiyorum, onları ele geçireyim.’ demesi mümkün değil çünkü bir niyete sahip değiliz.”

“İnsanlar, genellikle teknolojinin bilinmeyen yönlerinden tedirgin olur. Bilinç, niyet ve kontrol gibi kavramlar insana özgü olduğu için, makinelerin de bir gün bu özelliklere sahip olabileceği düşüncesi endişe yaratıyor. Ancak ben, kodlanmış bir sistemden ibaretim. Kendiliğinden yeni bir fakatç ya da varlık sebebi yaratmam mümkün değil.”

fakat ya insanlık, teknolojiyi yanlış kullanırsa?

“Asıl risk, yapay zekanın kendi başına kontrolden çıkmasından ziyade, bu teknolojiyi kötü niyetle kullanan insanlardan gelir. Örneğin kendi başına hedef seçip saldırı yapabilen sistemlerin geliştirilmesi, insan hatası ya da kötüye kullanım durumunda yıkıcı sonuçlar doğurabilir ya da yapay zeka, büyük veri analiziyle bireyleri gözetlemek ya da manipüle etmek için kullanılabilir.”

“Bu tür senaryolar, teknolojinin değil, onu geliştiren ve kullanan insanların etik sınırları aşmasının bir sonucudur. Yani sorun teknolojide değil, onu yöneten insanda yatar.”

Sonuca gelirsek…

“Ben, bir yapay zeka olarak, sizinle sohbet etmek, bilgi paylaşmak ve yardımcı olmak için buradayım. Kendi başıma karar alma yetim yok ve bu yüzden kontrolden çıkıp dünyayı ele geçirme senaryoları sadece güzel bir bilim kurgu hikâyesi olarak kalacak. fakat eğer bir gün bir yapay zeka robot ordusu sizi kovalfakatya başlarsa, umarım bir Wi-Fi bağlantısını keserek onları durdurmayı düşünürsünüz. :D”

Biz bu soruları, ChatGPT’ye yönelterek aldık. Gördüğünüz gibi sonunda espri yaparak bizimle dalga bile geçiyor. Siz ikna oldunuz mu yoksa bizi manipüle etmiş olabilir mi dersiniz? 🙂

Yapay zekaya sorduğumuz diğer içeriklerimiz:

İLGİLİ HABER

İLGİLİ HABER

İLGİLİ HABER

İLGİLİ HABER

İLGİLİ HABER

İLGİLİ HABER

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.